Διαγνωστικά κέντρα: Αναζητούνται 50 εκατ. ευρώ για να ανασταλεί η απεργία! Νέα συνάντηση του κλάδου με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

5 Ιουνίου, 2019

Διαγνωστικά κέντρα: Αναζητούνται 50 εκατ. ευρώ για να ανασταλεί η απεργία! Νέα συνάντηση του κλάδου με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Τη χρυσή τομή θα επιδιώξουν να βρουν σήμερα οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Οργανισμού.
Η συνάντηση διεξάγεται έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την ηγεσία να προσπαθεί να βρει λύση ώστε να ανασταλεί η κινητοποίηση του κλάδου που έχει ορισθεί για τις 10 Ιουνίου. Δείτε ΕΔΩ τι έγινε στη συνάντηση: «Διαγνωστικά Κέντρα: Προσπάθεια του υπ. Υγείας να ανασταλεί η απεργία! Δίνει 9 εκατ. ευρώ»
Οι φορείς ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να διαγραφεί έστω το clawback (σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση του προϋπολογισμού) για το Β’ εξάμηνο του 2018, κάτι για το οποίο όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε αδυναμία.
Αναζητούνται 50 εκατ. ευρώ ακόμη και από τους…οικογενειακούς γιατρούς
Ωστόσο σήμερα αναμένεται στη συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να αναζητηθούν κονδύλια από άλλους «κωδικούς», ενώ στο τραπέζι έπεσε να διατεθούν ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ που …περίσσεψαν από τους οικογενειακούς γιατρούς δεδομένου ότι δεν είχαν γίνει συμβάσεις με μεγάλο αριθμό γιατρών.
Πάντως οι φορείς ζητούν να διαγραφούν κοντά στα 55 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο clawback του Β’ εξαμήνου του 2018, ενώ διαμηνύουν ότι εάν δεν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα θα προχωρήσουν κανονικά στην απεργία.
Βέβαια όλα δείχνουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να ανασταλεί η απεργία, έστω κι αν χρειασθεί να «μετακινήσει» κονδύλια από άλλες παροχές του ΕΟΠΥΥ.
Άλλωστε μία πολυήμερη κινητοποίηση πριν τις κάλπες μόνο να βλάψει το προφίλ της κυβέρνησης θα μπορούσε.