Διαγνωστικές εξετάσεις τέλος από Δευτέρα 10 Ιουνίου! Λύση της τελευταίας στιγμής αναζητά το υπ.Υγείας

7 Ιουνίου, 2019

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Άρον άρον επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να βρει τα 55 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να διαγραφεί το «χαράτσι» του Β’ εξαμήνου του 2018 (clawback) με το οποίο έχουν επιφορτισθεί διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, προκειμένου ο κλάδος να μην ξεκινήσει επ’ αόριστον κινητοποιήσεις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Οι δύο πλευρές παρά τις όποιες συναντήσεις (και με το υπουργείο Υγείας και με τον ΕΟΠΥΥ) δεν κατέστη δυνατό να τα βρουν, αφού ενώ αρχικά οι δύο υπουργοί Ξανθός-Πολάκης έστειλαν στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τους εκπροσώπους του κλάδου προκειμένου να αναζητήσουν τα κονδύλια, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τους ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή.

Κάτι που θεωρήθηκε εμπαιγμός από τους εργαστηριακούς γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε στη συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ: «Διαγνωστικά Κέντρα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις! Δεν τα βρήκαν με τον ΕΟΠΥΥ»

Ήδη μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα εισηγηθεί να ξεκινήσουν κανονικά οι κινητοποιήσεις γεγονός που σημαίνει τέλος οι διαγνωστικές εξετάσεις από Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Ετοιμάζονται τα διαγνωστικά κέντρα

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) προετοιμάζεται κανονικά για την κινητοποίηση και ενημερώνει τα μέλη του ότι θα πρέπει τις 2 πρώτες ημέρες της αποχής, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 10 και 11 Ιουνίου, να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας και για 3 ώρες το απόγευμα της κάθε ημέρας και συγκεκριμένα από τις 17:00 έως 20:00, για να παραδώσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα έχουν διενεργήσει σήμερα Πέμπτη, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, έτσι ώστε οι πολίτες που θα έχουν κάνει διαγνωστικές εξετάσεις να πάρουν τα αποτελέσματά τους.

Πάντως πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα ζητούν εξουσιοδοτήσεις από τους γιατρούς- μέλη τους προκειμένου να προχωρήσουν σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι ο Οργανισμός παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους. Μεταξύ αυτών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών που ήδη έχει συγκεντρώσει εξουσιοδοτήσεις σε ποσοστό 80% των ιατρικού δυναμικού.

Εναγωνίως λύση αναζητά το υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ μετά την άκαρπη συνάντηση του κλάδου με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κάτι που φυσικά φαίνεται ότι ανέμεναν οι δύο υπουργοί Ξανθός-Πολάκης αφού όπως όλα δείχνουν γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να εκταμιευθούν τα 55 εκατ. ευρώ, αναζητούν λύση της τελευταίας στιγμής.

Άλλωστε η έναρξη των κινητοποιήσεων την ίδια μέρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός αναμένεται να παει στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει επισήμως εκλογές, θεωρείται ότι χειρότερο για το προφίλ της κυβέρνησης.

Δεν αποκλείεται πάντως έστω και την τελευταία στιγμή, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, να μετακινηθούν κονδύλια από άλλο κωδικό του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ανασταλούν τα σχέδια των εργαστηριακών γιατρών.

Πηγη https://www.healthreport.gr