Παγκόσμια ημέρα για τον θυρεοειδή- 25 Μαΐου, 2018

25 Μαΐου, 2018

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Φέτος γιορτάζουμε τα 10 χρόνια από την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας του θυρεοειδούς!

Το 2008  η Ευρωπαική Ένωση του θυρεοειδούς (European Thyroid Association, (ETA) (www.eurothyroid.com)  και η Αμερικανική Ένωση του θυρεοειδούς (American Thyroid Association, ATA) (www.thyroid.org) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν για πρώτη φορά, μια παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο θυρεοειδή αδένα  και τα πολυάριθμα συμπτώματά του, που είναι σε πολλές περιπτώσεις σιωπηρά για καιρό. Έτσι, τελικά το 2009 καθιερώθηκε  η «ημέρα του θυρεοειδούς» στις 25 Μαΐου και υιοθετήθηκε από όλες τις ενώσεις για το θυρεοειδή διεθνώς ως World Thyroid Day (WTD). Από τότε, εορτάζεται κάθε χρόνο και γύρω από αυτή, καθιερώθηκε και η παγκόσμια εβδομάδα (ITAW) της επαγρύπνησης του θυρεοειδούς.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στον πληθυσμό που πρέπει να προσέξει και αν εξετάζεται για τον θυρεοειδή, τους ασθενείς με διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούς, τούς θεράποντες ιατρούς, τους ερευνητές που προωθούν την διάγνωση και τις θεραπείες Δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα ακόμη για το πόσο έχει επηρεάσει  την ευαισθητοποίηση για τις παθήσεις του θυρεοειδούς ο εορτασμός αυτής της ημέρας και όλους, του υποστηρικτές και χρηματοδότες της έρευνας. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες, πραγματοποιούνται τη μέρα αυτή, δωρεάν εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρεία, και διάφορες ενημερωτικές καμπάνιες και ανοιχτές συζητήσεις των ειδημόνων με το κοινό που σίγουρα, αυτό ανεβάζει το επίπεδο ευαισθητοποίησης και την προληπτική διάγνωση.

Η WTD  αποτελεί μία μαζική πρόσκληση  σε πληθυσμούς, για να ελέγχεται η θυρεοειδική λειτουργία τακτικά, να εκπαιδευτεί και να ανεβάσει την ευαισθητοποίηση για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την προληπτική διάγνωση. Η πρόσκληση επίσης αφορά την επιστημονική κοινότητα και αυτούς που ασκούν τις πολιτικές της υγείας για καλύτερη στρατηγική που θα φέρει σαν αποτέλεσμα την μείωση της επίπτωσης παθήσεων του θυρεοειδούς.

Η ημέρα επίσης, είναι σημαντική διότι προτρέπει την συνεχή έρευνα για βελτιωμένα και νέα διαγνωστικά εργαλεία αλλά και θεραπείες.

http://www.eurothyroid.com/

Προβάλετε με κάθε τρόπο την ημέρα: Οι εργαστηριακοί, έχουμε στα χέρια μας μεγάλο μέρος της ευθύνης, τον εργαστηριακό έλεγχο!