28 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

26 Ιουλίου, 2019

 

28 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Καθιερώθηκε το 2010 μετά από ψήφισμα κατά την 63η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Η ημερομηνία επιλέχθηκε προς τιμήν των γενεθλίων του καθηγητή Baruch Samuel Blumberg, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής για τις ανακαλύψεις του σχετικά με νέους μηχανισμούς προέλευσης και μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων. Ο Blumberg αναγνώρισε τον ιό της ηπατίτιδας Β το 1989 και εν συνεχεία ανέπτυξε διαγνωστικό τεστ και εμβόλιο κατά της ασθένειας.

Οι εκδηλώσεις την Ημέρα αυτή στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τις ιογενείς ηπατίτιδες Α, B, C, D και Ε και στην ενθάρρυνση της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, είναι μία από τις οκτώ επίσημες παγκόσμιες εκστρατείες δημόσιας υγείας, όπως χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ, μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας (25 Απριλίου), την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης-Εμβολιασμού (τελευταία εβδομάδα Απριλίου), την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου), την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου), και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1 Δεκεμβρίου).

Ομάδες ασθενών και υποστηρικτών σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις και το 2012 δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness, όταν 12588 άνθρωποι από 20 χώρες, πραγματοποίησαν συμβολικά τις ενέργειες των “τριών σοφών πιθήκων” (δεν βλέπω κανένα κακό, δεν ακούω κανένα κακό, δεν ομιλώ για κανένα κακό), για να επισημάνουν την εκούσια άγνοια για τη νόσο.